ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΙΑΤΣΟΥ

Το σιάτσου είναι μια εξελιγμένη αρχαία θεραπευτική τεχνική, όπου στις αρχές του 20 αιώνα παίρνει την ονομασία της αυτή, στην Ιαπωνία.

Αποτελείται από τις λέξεις «shi» και «atsu», δάκτυλο και πίεση. Ως επι το πλείστον, το σιάτσου χρησιμοποιεί ως εργαλεία του, τις πιέσεις με τα δάκτυλα, παλάμες, αγκώνες, γόνατα, πέλματα.

Βασίζεται στην θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής. Το σώμα διαπερνάται από μεσημβρινούς-κανάλια όπου κάθε ένα αντιστοιχεί και σε ένα εσωτερικό όργανο εκτός από κάποια που δεν ακολουθούν αυτή την αντιστοιχία. Η σωστή ροή της ενέργειας και η αποκατάστασή της ροής αυτής αποτελεί το βασικό λειτούργημα του σιάτσου μιας και φέρνοντας αυτή την ισορροπία στη ροή της ενέργειας, επέρχεται ανακούφιση τυχόν συμπτωμάτων και ευεξία σωματική και ψυχική.

Πέραν της χρήσης της πίεσης των δακτύλων, εφαρμόζονται διατάσεις, περιαγωγές, ισοτονικές ασκήσεις.

Συνήθως το σιάτσου εφαρμόζεται σε φουτόν (βαμβακερό στρώμα) στο έδαφος με τον δεχόμενο να φορά άνετα ρούχα, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε κρεββάτι και σε καρέκλα, αναλόγως των περιπτώσεων.

Εφαρμόζεται με άριστα αποτελέσματα σε μυοσκελετικά προβλήματα, σε θέματα του πεπτικού συστήματος, σε γυναικολογικά θέματα, σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες, σε χρόνια κόπωση ή ατονία, αϋπνίες, αυχενικό σύνδρομο, ψυχολογική και συναισθηματική ανισορροπία, τόνωση του ανοσοποιητικού κα.

Οι περιορισμοί στην άσκηση του σιάτσου είναι ελάχιστοι ως μηδαμινοί, όπως οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης όπου και εκεί όμως εφαρμόζονται άλλες τεχνικές για την ανακούφιση τυχόν συμπτωμάτων.

Σε όλες τις εναλλακτικές-ολιστικές θεραπείες βασικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο δεχόμενος και η στάση του ως προς το θέμα που αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη στιγμή. Στόχος του σιάτσου, δεν είναι να θεραπεύσει. Στόχος του είναι να φέρει ισορροπία σε όλα τα επίπεδα του δεχόμενου και μετά ο ίδιος να οδηγηθεί στην θεραπεία του. Τα κανάλια-μεσημβρινοί, μεταφέρουν ενέργεια και πληροφορίες στο σώμα. Όσο πιο καλή είναι η μετάδοση, τόσο πιο καλή και η υγεία του ατόμου.

Στην Κίνα και την Ιαπωνία, το σιάτσου εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση. Θεωρείται απαραίτητο όπως και η τροφή. Στις ημέρες μας, θεωρείται από πολλούς πολυτέλεια ή θεραπεία εκτάκτου ανάγκης. Το σιάτσου, όμως αποτελεί πρόληψη. Ένα μέσο διατήρησης και εξερεύνησης της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top